Vastuullisuus

Vastuullisuus on meille äärimmäisen tärkeä asia. Se tarkoittaa konkreettisia tapoja vaikuttaa toimintamme ja tarjoamiemme tuotteiden ympäristövaikutuksiin. Vastuullisuuden tavoittelu on myös asia, jossa haluamme jatkuvasti kehittyä.

Suojelemme luontoa

Luontokauppa on olemassa varojen keräämiseksi luonnonsuojelutyöhön tuotemyynnin avulla. Jokaisen Luontokaupasta ostamasi tuotteen tuotto käytetään kokonaisuudessaan Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnan tukemiseen. Tuottojemme avulla olemme mahdollistaneet Luonnonsuojeluliiton saavutuksia.

Lue lisää Luonnonsuojeluliiton toiminnasta ja saavutuksista

Vastuullisuuslupauksemme

Otamme ympäristöasiat huomioon kaikissa päätöksissämme. 

Kehitämme ja rakennamme Luontokaupan tuotevalikoimaa ekologisista ja eettisistä tuotteista. Huomioimme ympäristöasiat tuotesuunnittelussa, materiaalivalinnoissa, tuotannossa ja myymälämme sekä verkkokauppamme toiminnassa. Edellytämme vastuullisuutta myös toimittajiltamme ja muilta yhteistyökumppaneiltamme.

Olemme Suomalaisen Työn Liiton jäsen

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Luontokaupalle Yhteiskunnallinen Yritys ja Suomalaista palvelua Avainlippu -merkit.

Lue lisää Suomalaisen Työn Liitosta ja merkeistä

Ekokompassi näyttää suuntamme

Vastuullisuustyö on matka. Uudistamme parasta aikaa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmäämme varmistaaksemme ympäristöasioiden jatkuvan kehittämisen. 

Tavoitteemme on kehittää kestävää ja vastuullista liiketoimintaa sekä sosiaalisesta että ympäristön näkökulmasta. 

Lue lisätietoa Ekokompassin kriteereistä

Pidämme huolta työntekijöistämme

Organisaatiokulttuurimme on avoin ja välittävä. Teemme päätöksiä yhdessä ja jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa. Tarjoamme työntekijöillemme kilpailukykyisen palkan ja muut työsuhde-edut, kuten lounasedun, laajan tason työterveyshuollon palvelut sekä mahdollisuuden harrastaa terveyttä tukevaa liikuntaa viikottain.

Vastuullisuusmerkinnät

Käytämme verkkokaupassamme vastuullisuusmerkintöjä, jotka kertovat tuotteiden vastuullisuudesta eri näkökulmista. Merkinnöissä on huomioitu sekä tuotteen materiaaleihin että valmistukseen liittyviä tekijöitä.

Voit rajata valikoimamme tuotteita vastuullisuusmerkkien avulla tuotelistauksissa olevan pudotusvalikon kautta.

Tuote on valmistettu Suomessa. Tuotteen yhteydessä käytetty avainlippumerkki takaa tuotteelle vähintään 50% kotimaisuusasteen.
Tuotteen valmistus tapahtuu Euroopassa.
Tuote on valmistettu kierrätetystä materiaalista kuten vaateteollisuuden leikkuujätteenä syntyneestä puuvillasta tai kierrätetyistä muovipulloista.
Tuotteen päämateriaali on luonnonmateriaalia kuten luomupuuvillaa, pellavaa tai puuta.
Tuotteen materiaalille on myönnetty sertifikaatti todentaa esimerkiksi luomu- tai kierrätysmateriaalin.
Tuotannon eettisyys tai uusiutuvan energian käyttö on todennettu sertifikaatilla.

Valmistusketjun sertifikaatit

Sertifikaateilla voidaan todentaa, että tuote täyttää tarvittavat kriteerit, esimerkiksi  materiaalin, valmistustavan tai tuotannossa hyödynnetyn energian osalta.

Olemme lisänneet verkkokauppamme tuotteille Sertifikaatit -kohdan, josta näet kyseiselle tuotteen valmistusketjulle myönnetyt keskeisimmät sertifikaatit. Serfikaatit (tai jäsenyydet) voivat olla myönnetty valmistajalle, tuotannolle tai materiaalille.

Tutustu sertifikaatteihin tarkemmin klikkaamalla alla olevia kuvakkeita.

Hankintakriteerimme

Edellytämme jokaiselta tuotteeltamme vähintään yhtä vastuullisuusmerkintää. Lisäksi olemme määritelleet tarkemmin kriteerit valikoimaamme otettaville uusille tuotteille.

Selkeä käyttötarkoitus ja luontoyhteys Hyväksymme myyntiin vain käyttötarkoituksessaan toimivia tuotteita, kuten käyttötavaroita, vaatteita ja asusteita. Tuotteiden tulee tukea ja vahvistaa käyttäjien luontoyhteyttä.
Laatu ja kestävyys Materiaalien ja valmistustapojen tulee kestää normaalia kulutusta ja varmistaa tuotteelle pitkä elinkaari, myös korjaamisen mahdollistamalla. Suosimme tunnettuja ja hyväksi todettuja materiaaleja ja valmistustapoja.
Materiaalien ympäristöystävällisyys Suosimme kierrätysmateriaaleja ja sellaisia uusiomateriaaleja, joilla on on mahdollisimman vähäinen ympäristövaikutus. Ympäristöystävällisyyden todentamiseen hyödynnetään vakiintuneita sertifiointijärjestelmiä, kuten Global Recycled Standard tai Global Organic Textile Stantard.
Tuotannon ympäristöystävällisyys Suosimme valmistajia, jotka pyrkivät vähentämään valmistusprosessinsa ympäristövaikutuksia, esimerkiksi hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa tai kompensoimalla päästönsä. Ympäristövaikutusten todentamiseen hyödynnetään vakiintuneita sertifiointijärjestelmiä, kuten Climate Neutral, Carbon Trust tai EKOenergia.
Sosiaalinen vastuu Toimittajiemme on noudatettava toiminnassaan eettisiä periaatteita ja kannettava vastuuta sosiaalisesta hyvinvoinnista. Eettisen toimintamallin todentamiseen hyödynnetään vakiintuneita sertifiointijärjestelmiä, kuten BSCI, Fairtrade tai Fair Wear.
Lähituotanto Suosimme Suomessa valmistettuja tuotteita ja palveluita. Muualla valmistettujen tuotteiden osalta tavoitteena on, että tuotanto sijaitsee mahdollisimman lähellä tuotteessa käytettyjä materiaaleja.
Kierrätettävyys ja uusiokäyttö Varsinaisen tuotteen elinkaaren päättyessä on hyötyä, jos materiaalit voi kierrättää joko uusien tuotteiden raaka-aineeksi tai energiaksi.