Luonnonhoitajan matkassa
Luonnonhoitajan matkassa Luonnonhoitajan matkassa

Luonnonhoitajan matkassa

Raivaten ja polttaen, niittäen ja laiduntaen. 25 vuoden tiedot ja kokemukset kokoava kirja on näyttävä tietopaketti luonnonhoidosta.

$ 15.28
Sisältää alv. 0.00 %
Saatavuus Loppu
Tuote on tilapäisesti loppunut.

Perinne- ja paahdeympäristöt ovat Suomen lajirikkaimpia luontotyyppejä – ja niistä uhanalaisimpia. Kedot ja niityt säilyvät avoimina vain niittäen tai laiduntaen, umpeenkasvaneita paahderinteitä tai -kallioita voidaan puolestaan hoitaa raivaten ja polttaen. Omilleen jätettynä niityt pensoittuvat ja paahderinteetkin metsittyvät jo yhden ihmisen elinaikana.

Neljännesvuosisadan tiedot ja kokemukset kokoava kirja ”Luonnonhoitajan matkassa” julkaistiin maaliskuussa 2016. Kirja antaa ohjeita, kuinka perustaa niitty ja kuinka rakentaa sen reunalle perinteinen riukuaita. Mutta miten soveltaa hoito-ohjeita käytäntöön ja onko tuloksena lopulta näyttävä kukkaketo? Entä kun hoito jatkuu useita vuosikymmeniä?

Instituutin viisi erilaista paahde- ja perinneympäristöä Etelä-Karjalassa kertovat luonnon monimuotoisuuden hyväksi tehtävästä työstä, onnistumisista ja epäonnistumisista. Kohteilla tehty moniulotteinen tutkimus ja seuranta osoittavat ainutlaatuisella tavalla, miten hoito näkyy lajistossa. Runsas kuvitus nostaa esiin niin ympäristön muutoksen kuin kasvillisuuden seassa piilottelevan pikkuväen. Erilliset tarinat vievät lukijan perhosretkelle Saimaan saareen, ukkosmyrskyn runtelemalle harjurinteelle tai kuuntelemaan professori Anto Leikolan puhetta lammashaan avajaisissa uuden millenniumin kynnyksellä.

Kirja on näyttävä tietopaketti luonnonhoidosta ja sen opetuksista – ja ennen kaikkea siitä, miksi ympäristön hoitaminen ja monimuotoisuuden vaaliminen on meille niin tärkeää. Luonnonhoito ei todellakaan ole ammattilaisten yksinoikeus, vaan siihen saa ja voi osallistua jokainen – vaikka kotipihallaan tai järjestöjen kokoamissa talkoissa!

Kovakantinen kirja

Kirjailija

Juha Jantunen ja Kimmo Saarinen

Kustantaja

LUT – Lappeenranta University of Technology

Julkaisuvuosi

2016

Arvostelut 0 arvostelua