Ne tuovat mieleen muistoja lapsuuden metsäretkistä, rannalla syödyistä eväistä ja talvipakkasella hörpitystä kuumasta kaakaosta. 


Puhumme tietysti emaliastioista, jotka ovat monelle meistä tuttuja käyttöesineitä jo vuosikymmenten takaa. Viime vuosien retkeilybuumin myötä emalituotteet ovat taas ajankohtaisia ja suosionsa huipulla.

Samaa nostalgiaa emaliastioiden kanssa henkii myös Erik Bruunin alkuperäinen norppalogo – onhan piirros hymyilevästä saimaannorpasta syntynyt jo 70-luvulla. Siitä on ajan saatossa tullut suomalaisen luonnonsuojelun symboli. Rakastettu kuva oli luonnollinen valinta koristamaan uusia emalituotteitamme.

Aiemmin pääsääntöisesti vaatteista ja asusteista koostunut Retrologo -mallistomme sai näin emalituotteista toivottua täydennystä. Retromukia löytyy sekä metsänvihreänä että vaaleassa kerman sävyssä. Retropannu noudattaa samaa luonnonläheistä värimaailmaa.


Retromukit ja -pannu saapuivat tänä vuonna Luontokaupan valikoimaan. Kuva: Luontokauppa


Matka ideasta tuotteeksi alkoi sopivan valmistajan kartoittamisella. Koska Suomesta valmistajaa emalituotteille ei löytynyt, tavoitteemme oli etsiä sitä Euroopasta mahdollisimman lyhyen toimitusmatkan takaa. Yhteistyöhön valikoitui puolalainen perheyritys, Emalco Enamelware, jolla on paljon kokemusta kustomoitujen emalituotteiden valmistamisesta perinteisin menetelmin. Värit ja painatukset sai kustomoitua ja tulevaisuudessa retroteemaisten emaliastioiden tuoteperhettä voidaan laajentaa.

Emalisten astioiden valmistus vaatii monia työvaiheita. Käsityön voi havaita tuotteista helposti. Kun lasite viimeistellään astia kerrallaan, jättää se jokaiseen kappaleeseen oman uniikin jälkensä. Emalipinnoite tehdään teräksisen aihion päälle, joten käyttöikänsä päässä olevat astiat on mahdollista kierrättää pienmetallin mukana.


Emaliastioiden suunnittelua ja valmistusta. Kuvat: Emalco Enamelware


Mikä sitten tekee emaliastioista niin hyviä monenlaiseen käyttöön? Laadukkaiden emalituotteidemme materiaali on turvallinen ja helppo pitää puhtaana. Retkiastioina ne ovat kestäviä ja kevyitä kuljettaa. Pannua voi huoletta käyttää retkinuotiolla tai kaasukeittimellä ja mukit pitävät juoman hyvin lämpimänä.

Jos seikkailuja luonnossa ei juuri nyt ole suunnitteilla, saa emaliastioilla kotioloissakin erityistä tunnelmaa kattaukseen – tarjoa viikonloppuna puuro Retropannusta ja aamukahvit Retromukeista. Mikroa lukuunottamatta astiat sopivat ruuanlaittoon millä tahansa liesityypillä sekä uunissa. Ja mikä parasta, kotona ne voi pestä helposti astianpesukoneessa.


 Retkikahvit Retromukeista. Kuva: Luontokauppa

Tilaa oma Retromukisi ja -pannusi täältä
$ 25.37