Save the Norps -tuotteiden tarina

"Saimaa ja sen luonto on minulle erityisen tärkeä. Saimaasta ainutlaatuisen tekee moni asia, mutta ainutlaatuisin niistä on saimaannorppa. Save the Norps -projekti sai alkunsa mustan takkini selkään valkoisella tussilla piirretystä saimaannorpasta. Siitä saamani positiivisen palautteen innoittamana päädyin tekemään erän norppa-collegepaitoja kavereilleni. Se on herättänyt kantajiensa ympärillä mielenkiintoa ja nyt tämä paita on saatu jakoon kaikkien norppien ystävien kesken Suomen luonnonsuojeluliiton Luontokaupan kautta."

- Jussi Koski-Laulaja, printin suunnittelija

Jussi Koski-Laulaja. Kuva: Enna Hynnä

 
Kerro kaverille:

 

Save the Norps -printti on saanut vaikutteita keskiaikaisesta pyhän Hubertuksen legendasta. Hubertuksen legendassa metsästysjahdin kohteena ollut peura lähti yhtäkkiä kulkemaan metsästäjiä kohti luoden sädekehän päänsä ympärille ja sai näin metsästäjät jättämään aikeensa. Tämä peilaa jollain tapaa norpan historiaan ja sen entiseen vahinkoeläimen maineeseen. Jussi Koski-Laulaja haluaa nyt esittää norpan jalona luonnon ja sen suojelun symbolina. Norppakanta on niiltä päiviltä saatu kasvamaan, mutta matkaa vielä on. Norppakanta saadaan paranemaan mm. tietoisuutta jakamalla, runsaslumiset talvet mahdollistava ilmasto säilyttämällä, pitämällä huolta luonnosta ja nostamalla verkot pois Saimaasta.

Jo ennen Save the Norps -tuotteita valikoimassamme ollut Mainostoimisto Adams Oy:n suunnittelema Norps Rescue -tavaramerkki inspiroi Koski-Laulajaa käyttämään englanninkielisen Saimaa ringed seal -sanan tilalta saimaannorpista leikkisää Norps -nimitystä. Tällä mitään tarkoittamattomalla sanakäännöksellä onkin erityisesti pyritty hakemaan huomiota uhanalaisen hylkeemme suojelemiseksi.

Ensimmäinen Save the Norps -tuote tuli meille myyntiin marraskuussa 2019. Printin suosiota oli vaikea arvioida, joten päädyimme käynnistämään ennakkomyynnin ja teimme tilauksen paidat toimittaneelle Pure Wastelle vasta sen jälkeen. Jo ennakkotilausjakson aikana kävi ilmi, että tuote oli valtava hitti. Ensimmäiset 500 collegea myytiin hetkessä ja lisätilauksia on sen jälkeen tehty tasaisesti.

Suosion myötä collegen rinnalle on kehitetty lisää tuotteita. Printtiä on hyödynnetty t-paidoissa, huppareissa, kangaskassissa, julisteissa ja kahvimukeissa. Lisää on vielä tulossa! Kevääseen 2021 mennessä Save the Norps -tuotteita on myyty yhteensä jo yli 2700 kappaletta! Painatus on saanut näkyvyyttä televisiossa Sohvaperunat -ohjelmassa.

Jussi Koski-Laulaja ja Mathias Hermansson tekivät myös kevyen punkahtavan Save the Norps -kappaleen. Voit kuunnella sen täältä. 

Save the Queens

Tuotesarja on saanut jatkoa uuden, pölyttäjäteemaisen Save the Queens -malliston kautta. Uusi printti on saatavilla collegena, hupparina, aikuisten ja lasten t-paitoina sekä kangaskassina. 

"Pölyttäjien määrä on Suomessa ja maailmanlaajuisesti romahtanut hälyttävän nopeaa vauhtia ja asialle tulisi antaa julkisessa keskustelussa enemmän huomiota. Muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ilmaston muutoksen seurauksena lämmennyt ilmasto on vähentänyt kimalaisten määriä niin rajusti, että voidaan jo puhua massasukupuutosta (yle). Saksassa tutkijat ovat huomanneet pölyttäjien määrän on pudonneen yli 75 % prosenttia viimeisen 27 vuoden aikana (Hallmann 2017).  

Ihminen on hyvin riippuvainen pölyttäjistä. Maailman sadasta tärkeimmästä ravintokasvista 70 on hyönteispölytteisiä (esim. KAHVI), joten niiden arvo ekosysteemissämme on mittaamattoman arvokas. Suomesta löytyy 235 eri mesipistiäislajia ja näistä lajeista joka kolmannes on uhanalainen. Mesipistiäiset ovat monipuolisen luonnon mahdollistajana avaintekijöitä ja sitä kautta todella tärkeä osa ekosysteemiämme maailman laajuisesti. "

- Jussi Koski-Laulaja