8 / 2023

Yhteistyötä luonto edellä

Suomalainen Kirjakauppa on toiminut pitkään Luonnonsuojeluliiton norppatuotteiden jälleenmyyjänä. Luonnonkalenterit ja kirjat ovat olleet luonteva osa kirjakaupan valikoimia ja Suomalainen Kirjakauppa on myös tukenut näkyvästi saimaannorpan suojelutyötä. Viime vuosikymmenen lopulla Luontokaupan ja Suomalaisen Kirjakaupan tuoteyhteistyötä syvennettiin myös muihin tuoteryhmiin. Yhteistyö on tuottanut paljon hyvää luonnonsuojelulle ja sen avulla on voitu kehittää täysin uusia norppatuotteita.

Elettiin kesäkuuta 2018. Tapasimme Suomalaisessa Kirjakaupassa silloin toimineen tuotepäällikön. Tuoteyhteistyön syventämisestä oli puhuttu jo aiemmin, mutta aika tuntui nyt sopivalta konkreettisemmalle suunnittelulle. Meillä oli yhteneväinen näkemys siitä, että yhden tai kahden tuotteen sijasta yhteistyölle saataisiin paras mahdollinen näkyvyys ja hyöty, kun kerralla lanseerattaisiin kokonainen mallisto tuotteita. Tapaamisen jälkeen meillä oli lista reilusta kymmenestä tuoteideasta, joita oli määrä lähteä selvittämään tarkemmin.

“Tuo kesä on jäänyt erityisen hyvin mieleen sen käänteentekevästä vaikutuksesta Luontokaupan tulevaisuuteen ja mielenkiintoisista työtehtävistä. Tuotesuunnitteluprosessi on monivaiheinen, lähtien uusien toimittajien kartoittamisesta. Tuotteiden räätälöinnit ja pakkausilmeet ovat osa prosesessia. Halusimme löytää sopivimmat tuotteet, joiden valmistuksessa ja viestinnässä korostuu ympäristöystävällisyys. Ilman yhteistyötä tämän mittakaavan tuotekehitys ei olisi ollut mahdollista”, kommentoi Luontokaupan Tapio Kujala.

Tuotteet haluttiin konseptoida omalla ilmeellä eheän kokonaisuuden saamiseksi. Tässä apuna oli Mainostoimisto Adams Oy, jonka laatima Pinnan alla -kuvio toimi sekä yksittäisenä logona että toistuvana kuosina. Mallisto antoi samalla uudenlaisen mahdollisuuden väreillä leikittelyyn, mikä toi tuotteille raikkautta. 

Lue tarkemmin Pinnan alla -malliston synnystä täältä.

Kuva 1. Ensimmäisiä yhteistyönä syntyneitä tuotteita.

Ensimmäiset uudistetut norppatuotteet saatiin Suomalaisen Kirjakaupan ja Luontokaupan valikoimiin keväällä 2019. Tuotteet saivat erinomaisen vastaanoton ja se loi vakaan pohjan yhteistyön jatkolle. Seuraavat uutuustuotteet lanseerattiin jo saman vuoden syksyllä.

Tuoteyhteistyö on jatkunut menestyksekkäästi siitä lähtien. Tällä hetkellä Suomalaisen Kirjakaupan myymälöistä löytyy valikoima Pinnan alla sekä Retrologo-tuotteitamme sekä tietysti uudistunut Nestori-pehmolelu.

Kuva 2. Suomalaisen kirjakaupan valikoimissa on monenlaisia norppatuotteita.

Ostamalla norppatuotteen Suomalaisesta Kirjakaupasta kuka tahansa on voinut osallistua yhteisten tavoitteidemme saavuttamiseen. Yhteistyön arvo ei kuitenkaan ole mitattavissa ainoastaan euroissa. Mahdollistamalla uusien norppatuotteiden toteuttamisen, Suomalainen Kirjakauppa on auttanut Luontokauppaa kasvamaan ja uudistamaan tuotevalikoimaansa yhä vastuullisemmin valmistettuihin tuotteisiin. Samalla saimaannorppa ja luonnonsuojelu ovat saaneet entistä kattavampaa näkyvyyttä. 

"Yhteistyö Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa on vuosien varrella kehittynyt, ja on ollut suuri ilo ideoida yhdessä uusia vastuullisia Luonnonsuojeluliiton tuotteita Suomalaisen Kirjakaupan valikoimiin. Tämä on osoittautunut hyväksi keinoksi tukea liiton toimintaa, ja samalla se mahdollistaa myös asiakkaillemme tavan antaa helposti tukensa Suomen Luonnonsuojeluliitolle. Arvostamme yhteistyömme hyvin korkealle ja asiakkailta saatu positiivinen palaute kannustaa jatkamaan yhdessä eteenpäin." - Reetta-Liisa Pikkola, Suomalaisen Kirjakaupan kaupallinen johtaja.

Tuoteyhteistyön lisäksi Suomalainen Kirjakauppa on ollut Luonnonsuojeluliiton aktiivinen tukija vuodesta 2014 alkaen. Kannatusjäsenyyden lisäksi Suomalainen Kirjakauppa on tukenut Luonnonsuojeluliittoa myös kertalahjoituksilla ja järjestänyt kampanjoita, joilla on paitsi kerätty rahaa luonnonsuojelulle, myös tuettu Luonnonsuojeluliiton ympäristöviestintää. 

“Suomalaisen Kirjakaupan tuella pystymme Suomen luonnonsuojeluliitossa suunnittelemaan työtämme pitkällä tähtäyksellä ja satsaamaan vahvasti kaikkein tärkeimpiin norpan suojelukeinoihin: norppaturvallisen kalastuksen edistämiseen, onnistuneen pesinnän varmistamiseen sekä ympäristökasvatustyöhön”, kertoo Luonnonsuojeluliiton yritysyhteistyöpäällikkö Pirjo Itkonen. 

Lue lisää Luonnonsuojeluliiton yritysyhteistyöstä täältä.

Siirry Suomalaisen Kirjakaupan verkkokauppaan tästä.