HIILI -malliston tarina

Hiilellä on luonnollinen rooli ympäristössämme. Se on orgaanisen elämän perusta. Hiili kiertää luonnossa, se varastoituu meriin, maaperään ja kasvillisuuteen vapautuakseen ajan myötä taas uudelleen ilmakehään.

Luontokaupan uutuusmalliston nimi HIILI symboloi kiertokulkua. Tuotteet on valmistettu kierrätysmateriaaleista vettä säästäen ja hiilipäästöjä vähentäen.

 
Kerro kaverille:

 

Malliston suunnittelu käynnistettiin vuoden 2021 alkupuolella yhteistyössä suomalaisen Pure Wasten kanssa. Pure Waste on tunnettu kierrätettyjen tekstiilien valmistajana ja yhteistyökumppanina meille tuttu jo aiemmista projekteista.  

Jo alkuvaiheessa oli tarkoituksena suunnitella sekä college että t-paita, jotta koko mallisto saataisiin yhdenmukaiseksi. Paitojen väriksi valittiin klassisen tyylikäs ja ajaton antrasiitin harmaa. Kankaan meleeraus toi pintaan elävyyttä. Tumma harmaan sävy myös osaltaan inspiroi malliston HIILI -nimeä. Yksityiskohtina tuotteisiin suunniteltiin Suomen luonnonsuojeluliiton omat niskapainatukset sekä kangasmerkit, jotka kiinnitettiin collegen olkapäähän ja t-paidan hihanreunaan.

Paidat valmistettiin Pure Wasten vastuullisesti toimivalla tehtaalla Intiassa. Paitojen kangas on valmistettu 60% tekstiiliteollisuuden ylijäämänä syntyneestä puuvillasta ja 40% kierrätetystä polyesteristä. Kierrätysmateriaalien käytön ansiosta paitojen valmistukseen kuluu 99% vähemmän vettä ja valmistaminen tuottaa 50% vähemmän hiilipäästöjä verrattuna vastaavaan uusista raaka-aineista tehtyyn tuotteeseen.

Yksittäisten tuotteiden sijasta tavoitteenamme oli lanseerata HIILI-mallisto useammalla eri painatuksella. Tästä syystä paidat tilattiin painamattomina ja painatus jätettiin hoidettavaksi Suomeen. Toimintamalli takasi joustavuuden varastotäydennyksiin ja mahdollistaa uusien painatusten käyttämisen tulevaisuudessa. Ratkaisun avulla saimme valikoimiimme myös tyylikkään pelkistetyt paidat ilman painatuksia. HIILI -paita ilman painatuksia on varma valinta pukeutumiseen, jokaiseen päivään sopiva luottovaate.

Seuraavaksi oli aika miettiä varsinaisia painatuksia. Perinteinen norppapaita on säilyttänyt suosionsa luonnonystävien keskuudessa, joten Luonnonsuojeluliiton norppalogo oli ilmeinen valinta. Toisena painatuksena toimii Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiaisen suunnittelema kuosi nimeltä Kiehkura. Kiehkura -kuvio jäljittelee saimaannorpan turkin yksilöllisistä kuviointia  ja painatuksen reunassa on lisänä saimaannorpan tieteellinen nimi, Pusa hispida saimensis. Kaarinan suunnittelemaa kuosia voidaan myös leikkisästi kutsua meidän suomalaisten omaksi leopardikuosiksi. Sitä on hyödynnetty niin Nestori ja Nella -pehmoleluissamme kuin Lapuan Kankureiden Saimaannorppa -mallistossa.

Luontosuhde on suomalaisille tärkeä ja moni haluaa tuoda sitä julki pukeutumalla eläinaiheisiin paitoihin. Erilaiset eläinaiheiset paidat ovat löytyneet Luontokaupan valikoimasta vuosikymmenten ajan. Tämän vuoksi halusimme saada malliston painatuksiin monipuolisuutta selvittämällä yhteistyöhalukkuutta tunnettujen suomalaisten luontovalokuvaajien kanssa. Yhteistyökumppaniksi valitsimme Instagramissa @soossseli -nimellä tunnetun Ossi Saarisen, joka innostuikin projektista heti.  Pääsimme valitsemaan painatuksiin tulevat kuvat Ossin monipuolisesta kuvagalleriasta. Aiheiksi valikoituivat saimaannorppa, liito-orava, huuhkaja sekä kettu. Saimme vielä houkuteltua Ossin toimimaan itse kuvausmallina. Kuvaukset toteutettiin lokakuun lopulla Helsingin Seurasaaressa.

HIILI -mallisto julkaistiin myyntiin vuoden 2022 marraskuun alussa ja saanut positiivisen vastaanoton asiakkaidemme keskuudessa.

Kustomointien suunnittelua yhdessä Pure Wasten kanssa.
(Kuva: Pure Waste)

HIILI -mallistokonsepti.

Pure Wasten tehtaalla huolehditaan paitsi tuotannon ekologisuudesta, myös eettisistä työskentelyolosuhteista.
(Kuva: Pure Waste)

Ossi Saarisen kuvilla printatut paidat kuvattiin lokakuun lopulla Seurasaaressa. Ossi toimi itse mallina ja kuvaajana oli Aapo Karhu (@karhuphotography).

Kiehkura -kuosin suunnittelija Kaarina Tiainen on Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija.